CMS kiezen

Welk Content Management Systeem is de juiste?

Welk CMS is het juiste voor jouw website? Dat is een vraag die veel bedrijfseigenaren zichzelf stellen. Er bestaan verschillende content management systemen, zoals WordPress, Joomla, MyWebsite en Drupal. Het antwoord op die vraag hangt af van de eisen die aan je website worden gesteld en de wensen die je hebt met betrekking tot het ontwerp ervan. In deze blogpost bespreek ik 5 van de meest populaire content management systemen die vandaag de dag beschikbaar zijn – lees dus snel verder!

 

Wat is een Content Management Systeem (CMS)?

Een content management systeem is een soort software waarmee je de inhoud van een website kunt beheren via een gebruiksvriendelijke interface. Een CMS bevat meestal sjablonen, modules en plugins die je allemaal helpen om de site effectief op te bouwen. Als je op zoek bent naar manieren om het ontwerp of de functionaliteit van de site te verbeteren, dan is het misschien tijd om een update van het CMS te overwegen.

 

Content management system keuze

De meeste bedrijfseigenaren zullen zichzelf deze vraag stellen: “Wat voor soort Content Management Systeem moet ik kiezen?” Het antwoord hangt af van vele factoren zoals vereisten, wensen en budget. Toch zijn er bepaalde criteria die men kan gebruiken om uit te zoeken wat het beste past bij hun behoeften. Laat me hier enkele punten in overweging nemen.

 

Soorten CMS’en

Om het juiste CMS voor uw website te kiezen, moet je weten welke soorten content management systemen er zijn. Hier is een lijst:

* WordPress – Het meest populaire CMS dat vandaag de dag in gebruik is. Het biedt veel functionaliteiten en opties. Er zijn tal van ontwerpen beschikbaar als je zelf wilt ontwerpen of het iemand voor je wilt laten doen.

Je kunt gemakkelijk plugins aansluiten die meer functionaliteiten toevoegen zoals sociale knoppen, contactformulieren enzovoort. Kortom: makkelijk in gebruik maar heeft beperkte functionaliteit in vergelijking met andere Content Management Systemen zoals Drupal en Joomla!

* Joomla – Is ook erg populair onder ontwikkelaars omdat het open source software is. Dit betekent dat iedereen kan bijdragen wat resulteert in flexibele ontwikkeling en frequente updates zodat bugs en nieuwe functies kunnen worden toegevoegd.

Het vereist echter ontwikkelaars om de software te installeren en bij te werken wanneer dat nodig is, wat je extra geld kan kosten, afhankelijk van hoe vaak dit moet gebeuren.

* Xoops – Is erg gemakkelijk voor niet-techneuten zoals klanten of werknemers omdat ze geen specifieke kennis nodig hebben van coderingstalen zoals HTML en PHP. Het is een geweldige keuze als je een online platform wilt waar iedereen inhoud kan bijdragen zonder te weten hoe je zelf websites codeert!

* Drupal -Deze website gebruikt een speciale code die zoekmachines en crawlers helpt te weten wat voor soort informatie dit deel van de website heeft. Dus wanneer je zoekt, zullen de resultaten beter zijn. Dit maakt het voor Google gemakkelijker om de website in zoekresultaten weer te geven. Vergeet echter niet dat alleen grote organisaties met grote budgetten zich Drupal kunnen veroorloven, vanwege de hoge leercurve en het prijskaartje op de diensten van ontwikkelaars die weten hoe ze dit CMS correct moeten gebruiken.

 

De voor- en nadelen van verschillende content management systemen

Wanneer je besloten hebt over een CMS voor de website, is het belangrijk om de voor- en nadelen van elk systeem te kennen. Op die manier, als er iets mis gaat met dit deel van de site of er zit een bug in een plugin die gerepareerd moet worden, dan weet je in ieder geval waar die problemen door veroorzaakt kunnen worden. Hier zijn enkele voorbeelden:

* WordPress – Je kunt kiezen uit veel verschillende gratis thema’s, wat het makkelijk maakt om te vinden wat je zoekt, maar ook betekent dat er geen specifieke branding zal zijn, aangezien alle websites erg op elkaar lijken.

De beschikbare plugins zijn vaak alleen geschikt voor het bouwen van eenvoudige sites, zodat complexe functionaliteit moet worden gebouwd op bestaande functies die soms leiden tot compatibiliteitsproblemen in de toekomst.

Het is erg moeilijk om met andere mensen samen te werken op grote projecten omwille van het gebrek aan gebruikerspermissies, wat betekent dat slechts één persoon verantwoordelijk kan zijn voor elke pagina of post.

* Joomla – De website zal blijven draaien als een plugin crasht, omdat het is gebouwd op open source code. Dit maakt het zeer stabiel en veilig tegen hacking pogingen.

Als je een eigen server hebt, is dit CMS veel goedkoper dan WordPress omdat er geen licentiekosten zijn die je elke maand of elk jaar moet betalen.

Er is een grote leercurve betrokken bij het gebruik van dit systeem, dus bedrijven met een groter budget zouden kunnen beslissen om voor Drupal te gaan, aangezien ze toch meer geavanceerde functies nodig hebben!

* MyWebsite – Het is gemakkelijk om een online platform op te zetten waar iedereen kan bijdragen zonder te weten hoe websites achter de schermen werken. Je kunt gemakkelijk nieuwe pagina’s toevoegen, wijzigingen aanbrengen in oude pagina’s of ze verwijderen. Het is ook heel gemakkelijk te gebruiken door niet-techneuten zoals klanten of werknemers.

Het gebrek aan flexibiliteit betekent dat je de website niet volledig kunt aanpassen wanneer de behoeften van de gebruikers veranderen.

* Drupal – Dit is een goede keuze als u een online platform wilt waar iedereen inhoud kan bijdragen zonder te weten hoe je zelf websites kunt coderen!

Dit systeem vereist regelmatige updates en onderhoud, wat meer kan kosten dan wat andere platforms vereisen, omdat er vaak ontwikkelaars voor moeten worden ingehuurd met specifieke vaardigheden in codetalen zoals HTML en PHP.

Hoewel er veel thema’s beschikbaar zijn, zijn ze meestal niet geschikt voor alle doeleinden, zodat het aanpassen van sites duur wordt door de hoge leercurve die het gebruik met zich meebrengt in Drupal.

 

Welk CMS is geschikt voor uw bedrijfswebsite – WordPress, Drupal, Joomla of iets heel anders?

Zoals je kunt zien, heeft elk van de populairste content management systemen zijn eigen voor- en nadelen. Er zijn echter nog veel meer CMS’en online beschikbaar. Enkele voorbeelden zijn:

* Magento – Dit is een goede keuze als de website moet worden gebouwd op open source code die in huis is ontwikkeld

Het is geen gemakkelijke taak voor niet-techneuten vanwege de duizenden modules die moeten worden geïnstalleerd voordat het aanpassen kan beginnen

Je betaalt voor ondersteuning van ontwikkelaars die weten hoe dit systeem werkt, wat betekent dat het veel minder kost dan Drupal of andere soortgelijke platforms met complexe functionaliteit!

* Shopify – Het duurt slechts een paar minuten om een nieuwe winkel op te zetten omdat alles voorgeïnstalleerd is wanneer je dit gebruikt platform

Je moet een maandelijks bedrag betalen voor het gebruik van dit platform, waardoor het duurder is dan de andere hierboven genoemde opties

De add-ons die kunnen worden gebruikt zijn zeer beperkt in aantal en bieden niet alle functionaliteit die je nodig zou kunnen hebben als uw bedrijf groot genoeg is!

* PrestaShop – Met dit systeem kunnen gebruikers zonder codeerervaring hun eigen winkel maken, omdat alles wat nodig is al voorgeïnstalleerd is. Je hebt maar een paar minuten nodig om een nieuwe winkel op een online platform te zetten!

Het is waarschijnlijk niet geschikt voor bedrijven die al op maat modules geïnstalleerd uit een andere bron, omdat ze zullen waarschijnlijk interfereren met elkaar of breken helemaal wanneer afzonderlijk bijgewerkt op verschillende tijdstippen!

 

Hoe installeer je de software voor uw gekozen CMS – zelfs als je niet technisch onderlegd bent?

Laten we eens kijken hoe u de software voor je de gekozen CMS installeert.

* WordPress – Je kunt dit systeem downloaden en uploaden op elke webserver, zolang deze maar gebruik maakt van PHP of MySQL. Met deze programmeertalen kunnen pagina’s dynamisch worden aangemaakt in plaats van via statische HTML-bestanden. Daarbij hoeft u zich geen zorgen te maken over waar de inhoud wordt opgeslagen, omdat alle overgedragen gegevens in tekstbestanden gaan die informatie bevatten die bepaalt welk thema verschijnt wanneer bezoekers op de site komen! Thema’s zijn in principe vooraf gebouwde websites met verschillende ontwerpen en functies zoals menu’s en widgets die er al op geïnstalleerd zijn.

Er kunnen zich nog steeds compatibiliteitsproblemen voordoen tussen plugins (extra functionaliteit) van derden als deze op verschillende manieren zijn ontwikkeld door hun ontwikkelaars.

* Joomla – U kunt zowel Apache als Microsoft IIS gebruiken als uw website op dit systeem is gebouwd. Dit zijn de meest gebruikte web server types.

De software die nodig is om dit CMS te draaien moet handmatig worden geïnstalleerd door een host, aangezien er geen installer beschikbaar is om te downloaden zoals bij WordPress of andere soortgelijke platforms

Er kunnen nog steeds compatibiliteitsproblemen zijn tussen plugins van derden (extra functionaliteit) als deze door hun ontwikkelaars anders zijn ontwikkeld!

* WordPress: Je kunt dit systeem downloaden en uploaden naar elke webserver, zolang deze maar PHP of MySQL gebruikt. Met deze programmeertalen kunnen pagina’s dynamisch worden aangemaakt in plaats van via statische HTML-bestanden.* Bovendien hoef je geen zorgen te maken over waar de inhoud wordt opgeslagen, omdat alle overgedragen gegevens in tekstbestanden gaan die informatie bevatten die bepaalt welk thema zal verschijnen wanneer bezoekers naar jouw site komen! Thema’s zijn in feite vooraf gebouwde websites met verschillende ontwerpen en functies zoals menu’s en widgets die er al op geïnstalleerd zijn.

Drupal: *Dit systeem kan op elke webserver worden geïnstalleerd, zolang die maar PHP gebruikt. Met deze programmeertaal kunnen pagina’s dynamisch worden gemaakt in plaats van via statische HTML-bestanden.* U hoeft zich geen zorgen te maken over waar uw inhoud wordt opgeslagen, omdat alle overgebrachte gegevens in tekstbestanden gaan die informatie bevatten die bepaalt welk thema zal verschijnen wanneer bezoekers naar uw site komen! Thema’s zijn in feite vooraf gebouwde websites met verschillende ontwerpen en functies zoals menu’s en widgets die er al op geïnstalleerd zijn.

Tot slot

Het kiezen van het juiste CMS voor je website kan een groot verschil maken in hoe goed de website presteert. De meest populaire, volgens onze gegevens is WordPress, maar wat als dat niet iets is waar je in geïnteresseerd bent?

Wanneer je kiest welk CMS u wilt gebruiken voor de website, overweeg dan welk platform het beste past bij jouw behoeften en budget. Ons team van experts staat klaar om je te helpen met eventuele vragen of zorgen over het vinden van het perfecte platform.

Heb je enige gedachten over WordPress als een mogelijke optie? Wat was jouw ervaring bij het kiezen tussen verschillende platformen? Laat het ons hieronder weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.